top of page
  • Foto van schrijverCathelijne de Wit-Peijs

Herinneringen aan Ierland: Blarney Castle

Ik heb veel herinneringen aan Blarney Castle. Ik kwam er voor het eerst tijdens mijn allereerste bezoek aan Ierland en ben er inmiddels meerdere keren terug geweest. Tijdens dat eerste bezoek kuste ik de Blarney Stone, boven in het kasteel. Volgens de legende moet je de steen kussen om the gift of the gab te krijgen: een vlotte babbel. Dat kussen is nog niet zo simpel als het klinkt. Dat moet je namelijk ondersteboven doen. Ik herinner mij nog dat het mannetje dat je daarbij moet helpen heel ongeduldig was. Niet zo gek: hij had immers een lange rij wachtende toeristen in het verschiet. “Hurry up, hurry up.” Bleef hij roepen. “If I can be ready, you can be ready.” In Coronatijden kun je je bijna niet meer voorstellen dat honderden mensen per dag hetzelfde stukje steen kuste, maar in 2002 was dat nog heel normaal. De steen heeft zijn werk goed gedaan, want ik heb inmiddels van praten mijn beroep gemaakt.

Sinds mijn eerste bezoek aan Blarney heb ik de steen nooit meer gekust. De reden van mijn terugkerende bezoekjes zijn de prachtige tuinen die om het kasteel liggen. Mijn favoriete tuin is de Rock Close. In dit deel van de tuin bevinden zich, zoals de naam al suggereert, veel rotsen en stenen. Hieraan zijn vele legendes over heksen, druïden en feeën verbonden. De verhalen worden op borden verteld en als je je verbeelding laat spreken, staat je een magische wandeling te wachten. Tijdens je wandeling kom je ook langs vele plekken die met de heks te maken hebben die in dit deel van de tuin woont. Waarschijnlijk was zij het die de magische krachten van de Blarney Stone heeft onthuld.


In december 2017 bezocht ik de Blarney Castle Gardens en maakte er een vlog over. Bekijk hier mijn verslag van deze herinnering aan Ierland.


103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page