top of page
  • Foto van schrijverCathelijne de Wit-Peijs

Herinneringen aan Ierland: Donegal

In mijn boek Ierland: De Ultieme Roadtrip ging ik op zoek naar het 'geheime' strand Murder Hole Beach in county Donegal. Het is niet echt een geheim strand, want het hele internet staat vol met deze verborgen plek, maar je kunt hier niet rechtstreeks komen. Maak je geen zorgen over de naam. Er is hier, voor zover ik weet, nooit een moord gepleegd. De naam komt van een legende: de reus Finn McCool zou zijn vijand Goll McMorna hier hebben vermoord. In het boek schreef ik er het volgende over:

Het strand ligt in de Boyeeghter Bay. Hier ligt ook een ander strand: Tra Na Rossan en ik probeer Murder Hole Beach via deze kant te bereiken. Dit lijkt op de kaart heel makkelijk. Tussen de twee stranden in ligt een heuvel en op de heuvel liggen wandelpaadjes. Ik zeg: appeltje-eitje. Als ik nog maar net ben begonnen aan mijn expeditie, kom ik een groep vissers tegen. Ik vraag hen of zij weten of ik op deze manier op het volgende stand kan komen. Ze kijken me met lege blikken aan. “Bedoel je Murder Hole Beach?”, vraagt een van de mannen uiteindelijk. Ik knik. “Dat is nog heel ver weg. Dan moet je deze berg helemaal over!”


Hij wijst naar het heuveltje achter mij en ik begin te lachen. Ik woon in de Wicklow Mountains; hier draai ik mijn hand niet voor om. De vissers vertellen nog nooit op het strand te zijn geweest. Ze weten niet hoe ik het best kan lopen. Ik wens ze een fijne dag en begin aan de klim. Vrij snel ben ik boven en in gedachten lach ik de vissers uit. Zie je wel dat het heel makkelijk is! Ik klim over een hek en volg het smalle pad dat andere wandelaars voor mij hebben uitgesleten. Dan houdt het pad abrupt op en sta ik bovenaan een steile afgrond.


Oeps! Dit ga ik niet doen. Als het mij al zou lukken om hier naar beneden te komen, weet ik niet of ik ook weer terug kom. Ik keer om en ga terug naar waar ik vandaan kwam. Een korte zoektocht op Google vertelt mij dat ik beter via de andere kant de weg naar het strand kan zoeken. Ik besluit mijn zoektocht uit te stellen tot een volgend bezoek aan Donegal. Dit strand blijft nog even geheim voor mij.


Een jaar later...

In de zomer van 2020 mochten wij vanwege de Corona-pandemie niet naar het buitenland reizen en werden wij door de Ierse regering verzocht 'staycations' te houden. De perfecte gelegenheid om alsnog op zoek te gaan naar Murder Hole Beach. In het filmpje hieronder kun je zien hoe deze nieuwe zoektocht mij verging.


74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page