top of page
  • Foto van schrijverCathelijne de Wit-Peijs

De mooiste wildkampeerplekken van Ierland

Het Coronavirus heeft de afgelopen 16 maanden veel reisplannen in de war geschopt. Ook mijn eigen buitenlandse reisplannen konden niet doorgaan. Gelukkig valt er op het Ierse eiland ontzettend veel moois te ontdekken en dus ga ik op ‘staycation’. Met een daktent op mijn Fiat 500X ga ik samen met mijn man en mopshond het hele eiland rond.


Toeristen zijn weer welkom in Ierland

Inmiddels zijn (gevaccineerde) reizigers weer welkom in Ierland en de eerste toeristen zijn al gesignaleerd. Er gelden hier nog wel restricties. Zo zijn mondmaskers binnen verplicht en mogen restaurants alleen gevaccineerde mensen binnen ontvangen (de terrassen zijn voor iedereen toegankelijk). Het grootste probleem is echter de accommodatie. Veel hotels, B&B's en campings zijn volledig volgeboekt. Gelukkig is het op veel plekken in Ierland mogelijk om te wildkamperen. In dit blog deel ik de mooiste wildkampeerplekjes die we tijdens onze reizen ontdekt hebben. Al deze plekken zijn geschikt voor een klein camperbusje of een tent.

Aan de oever van de Owenreagh rivier, county Kerry

Laat ik beginnen met mijn absolute nummer 1. De Owenreagh rivier ligt in de Blackvalley op het Iveragh schiereiland. Dit schiereiland is bij het grote publiek bekend vanwege de kustroute ‘The Ring of Kerry’. Natuurliefhebbers die de massa liever ontwijken, kunnen echter beter het binnenland van Iveragh ontdekken. De Black Valley ligt tussen de Gap of Dunloe en Molls Gap in en is een paradijs voor hikers en fietsers. Doe wel voorzichtig, want je hebt hier geen telefoonbereik. Langs de rivier zijn slechts een paar open plekjes te vinden die geschikt zijn om te kamperen. Als het je lukt om deze te bemachtigen, waan je je in het paradijs op aarde. Complete stilte, uitzicht over de vallei en de bergen en je eigen stukje rivier om in af te koelen.

Ballaghisheen Pass, county Kerry

Is er geen plek in de bovengenoemde Black Valley? Ga dan naar de nabij gelegen Ballaghisheen Pass. Toegegeven, het is niet zo mooi en idyllisch als het plekje aan de rivier, maar zeker geen verkeerde plek om te overnachten. De naastgelegen weg is erg rustig en wordt ’s avonds slechts door een handje vol locals gebruikt. Je hebt er prachtig uitzicht over de vallei en er staat een picknickbank. Wij kamen hier om de drukte van de Ring of Kerry te ontvluchten en waren erg blij met onze mooie slaapplaats.

Omey Island, county Galway

Omey Island is een klein zanderig eilandje voor de kust van Connemara, county Galway. Het eiland is alleen te bereiken bij laag water. Dan loop of rijd je er over het drooggevallen strand naartoe. Er zijn geen voorzieningen op het eiland en er staan slechts een paar boerderijen en vakantiehuizen. Bij laagwater zijn er veel dagjesmensen die hier komen wandelen, maar zodra het water opkomt gaan zij terug naar het vasteland en is het hier heerlijk rustig. Ik vind het heerlijk om vanaf het strand te kijken hoe het water langzaam opkomt en het eiland van de bewoonde wereld afsluit. De met gras bedekte duinen zijn ideaal om in te wandelen en om in te kamperen.

Glengarra Wood, county Tipperary

Dit is het minst toeristische plekje van dit overzicht, maar absoluut de moeite waard. Dit sprookjesachtige bos is overdag erg populair bij de locals om met het hele gezin te wandelen, maar ’s avonds en ’s nachts is het er erg rustig. Er stroomt een riviertje doorheen, met aan de oever een aantal fijne kampeerplekjes. Toen wij hier waren stonden er verderop in het bos een aantal tenten, maar we hebben de andere kampeerders niet eens gehoord.

Aan de voet van Mangerton Mountain, county Kerry

Een van de populairste vakantiebestemmingen in Ierland is Killarney. Voor wildkampeerders is het vaak lastig om in de buurt van deze relatief grote plaats een fijne kampeerplek te vinden. Op de weg van Gortagullane Upper naar Mangerton Mountain hebben wij een ideaal plekje gevonden. De weg loopt dood, dus er komt geen doorgaand verkeer langs. Het uitzicht is aan beide kanten prachtig, aan de ene kant de bergen, aan de andere kant Lough Leane. Er is een klein parkeerplaatsje waar je een camperbusje kwijt kan en je loopt zo het bos in, waar ook een tent opgezet kan worden. Het ligt slechts tien minuten buiten Killarney.

Lough Easky, county Sligo

Midden in het Easky Bog veengebied ligt Lough Easky. Dit meer is populair bij lokale vissers en er loopt een mooie wandelroute omheen. Aan de rand van het meer is het heerlijk kamperen. Op heldere avonden kun je hier van een prachtige zonsondergang genieten. County Sligo heeft ontzettend veel ongerept natuurschoon, dus er valt genoeg te ontdekken in de omgeving.

1.063 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page