top of page
  • Foto van schrijverCathelijne de Wit-Peijs

Mijn thuis: Ballinaclash

Het leek mij toepasselijk om jullie in dit eerste blog mee te nemen naar mijn woonplaats: Ballinaclash. Dit piepkleine dorpje ligt in county Wicklow, tussen de plaatsen Rathdrum en Aughrim in. Ik verhuisde eind 2019 naar deze plek, na de eerste vijf jaar in Ierland door te hebben gebracht in Wicklow town en Roundwood.

Volgens de laatste telling uit 2016 wonen er 311 mensen in Ballinaclash. Niet veel, als je je bedenkt dat het dorp in 1837 nog 3855 inwoners had. De bevolking is flink gekrompen tijdens de hongersnood van 1945-1948. Veel mensen stierven in die tijd of emigreerden, op zoek naar een beter leven. In het nabijgelegen Rathdrum is nog steeds een massagraf uit die tijd te vinden. Een zwarte pagina in de Ierse geschiedenisboeken.


Bezienswaardigheden

Eerlijk gezegd is het qua bezienswaardigheden niet de meest spannende plek van Ierland. Dit gebied was in de zesde eeuw het thuis van een klooster, gesticht door de broer van Sint Kevin (die het bekende klooster van Glendalough stichtte). Helaas zijn hier geen restanten meer van te vinden. De mooiste historische bouwwerken zijn de brug uit 1760 en Ballard Park, een achttiende-eeuws jachthuis dat oorspronkelijk eigendom was van de bekende Guinness familie.

De enige winkel in het dorp is Phelan’s. Dit is volgens goede Ierse traditie niet alleen de buurtsuper, maar ook de pub (en tot voor kort ook het postkantoor). De zaak wordt al drie generaties lang door dezelfde familie gerund. In de zomer dient het stenen muurtje tegenover de winkel/pub als terras waar de locals samenkomen voor een pint.

Natuur

Wat het dorp mist aan bezienswaardigheden, maakt het goed in natuur en landschap. Ballinaclash ligt midden in de Wicklow Mountains, aan de voet van Cushbawn Mountain. Deze berg kun je vanuit het dorp beklimmen.

Midden door het dorp stroomt de rivier Avonbeg, die twee kilometer verderop samenkomt met de Avonmore rivier. Een plek die dichter Thomas Moore inspireerde om het gedicht ‘The Meeting of the Waters’ te schrijven.

De perfecte uitvalsbasis

Ik woon net buiten het dorp in een fijn huis op één acre grond dat omringt wordt door een berkenbos. Voor mij is het de perfecte uitvalsbasis om te genieten van alles wat mijn geliefde county Wicklow te bieden heeft.

116 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page