top of page
  • Foto van schrijverCathelijne de Wit-Peijs

Ierland in lockdown: mijn 5 kilometer

Bijgewerkt op: 8 feb. 2021

Er lijkt geen einde te komen aan de Covid19 gevallen. Ierland zit inmiddels weer in volledige lockdown. Dit betekent dat we ons niet verder dan 5 kilometer buiten ons huis mogen begeven, behalve voor essentiële zaken zoals boodschappen enzovoorts. Jammer, want ik reis graag het hele land door. Toch is er in de 5 kilometer rond mijn huis genoeg te zien en te beleven om de lockdown door te komen.


Avondale Forest Park

Dit is een van mijn favoriete plekken in Wicklow om te wandelen, dus ik ben erg blij dat dit prachtige park binnen mijn 5 kilometer ligt. In de 18e eeuw zijn hier veel 'exotische' bomen aangeplant en velen van hen staan ruim 200 jaar later nog steeds trots overeind. Er staan heel bijzondere exemplaren tussen. In het statige landhuis, dat midden op het estate staat, is Charles Stewart Parnell geboren. Hij was een politiek leider uit de negentiende eeuw die zich inzette voor home rule: een eigen regering voor Ierland. Een beetje geschiedenis tussen al het natuurschoon.

Cushbawn mountain

Mijn huis staat op de 'schouder' van deze berg. Met haar 401 meter is het geen hoge berg, maar het uitzicht vanaf de top is wel degelijk de moeite waard. Plus, het is een fijne wandeling die het bloed sneller door je lichaam laat stromen. Het laatste stukje naar de top is namelijk behoorlijk steil. Er zijn meerdere wandelroutes die op deze met bossen bedekte heuvelrug liggen. Het grootste voordeel vind ik dat mijn eigen huis het start- en finishpunt is.

Kirikee mountain

Deze berg ligt aan de rand van mijn 5 kilometer. De berg is met 474 meter iets hoger dan Cushbawn, maar dat mag geen naam hebben. Vanuit mijn huis kijk ik uit over Kirikee Mountain, die aan de andere kant van de vallei ligt. De wandeling naar de top van deze berg gaat door een commercieel bos. Deze bossen bestaan uit naaldbomen die geplant zijn voor de houtproductie. Dit is niet alleen slecht voor de biodiversiteit, maar het is ook niet goed voor het milieu dat deze bomen uiteindelijk weer gekapt worden. Bovendien is een gekapt bos niet fraai om naar te kijken. Helaas zijn ze op dit moment bezig om grote delen bos op Kirikee mountain te kappen. Projecten als Ballygannon Wood (zie verderop in dit artikel) bieden hoop voor de toekomst van deze bossen.

Famine graveyard - Jubilee Walk

Ik woon in het dorpje Ballinaclash, maar binnen mijn 5 kilometer ligt de iets grotere plaats Rathdrum. Vanaf de kerk in dit dorp kun je een bewegwijzerde wandeltocht maken: The Jubilee Walk. Deze wandeling komt onder meer over een Famine graveyard. Deze massagraven uit de tijd van de grote hongersnood (1845-1848) vormen een zwarte pagina uit de Ierse geschiedenis. In de Famine graveyard in Rathdrum liggen naar schatting 8.000 mensen begraven. Een ontnuchterend stukje geschiedenis.


Ballygannon Wood

Ook onderdeel van de Jubilee Walk is Ballygannon Wood. Dit is een jong bos dat pas in 2000 is aangeplant. Tot die tijd groeide hier coniferen voor de commerciële bosbouw. Die bossen waren slecht voor de biodiversiteit en waren geplant met als doel weer gekapt te worden. In 2000 gebeurde dit voor het laatst. Daarna zijn er inheemse boomsoorten terug geplant om de natuurlijke Ierse bossen te herstellen.

Avonmore way - Stump of the Castle

Ballygannon Wood ligt aan de Avonmore rivier. Aan de andere kant van deze rivier ligt een bos dat Stump of the Castle genoemd wordt. Dit inheemse bos is, in tegenstelling tot Ballygannon, al eeuwenoud. Hier is een verzameling van eiken, beuken, berken, lijsterbessen, wilgen, hazelaars en hulst te vinden. Een heerlijke plek voor lange wandelingen.

The Meeting of the Waters

De plek waar de Avonmore rivier en de Avonbeg rivier bij elkaar komen en verder gaan als de Avoca rivier, wordt 'The Meetings of the Waters' genoemd. Deze plek inspireerde dichter Thomas Moore en zijn gedicht dat naar deze plek vernoemd is, is hier op een grote plaquette te lezen. Tijdens de eerste lockdown was dit een van onze favoriete plekken om op vrijdagmiddag op een picknickkleedje een drankje te drinken. Helaas is het daar nu geen geschikt weer meer voor. Wel kunnen we vanaf deze plek een wandeling maken langs de oude kopermijnen van Avoca. In de rotswanden van de oude mijnen nestelen Buizerds en andere roofvogels. Wederom weer een erg leuke wandeling. Met een beetje pech zitten we komend voorjaar nog steeds in lockdown en kunnen we onze vrijdagmiddagborrels hier weer voortzetten.
83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page